Skip to main content

Welke hulpmiddelen kunnen je zelfredzaamheid in de thuissituatie ondersteunen?

De wereld verandert, en de wensen van burgers veranderen. Het langer thuis willen blijven wonen is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Wel kan het voorkomen dat de normale dagelijkse handelingen bij het ouder worden ons wat minder makkelijk afgaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan in en uit de auto stappen, of in en uit bed draaien, of op je zij draaien in bed.

Wanneer al deze handelingen wat méér energie vragen, is het goed stil te staan bij welke mogelijkheden er zijn om deze handelingen te verlichten met het inzetten van kleine transfer-hulpmiddelen:

Turn Master Multi draaischijf:
Deze draaischijf maakt het mogelijk om zelfstandig in en uit bed te komen. De gebruiker stelt de instelbare riem in die het mogelijk maakt de schijven t.o.v. heen en weer te laten bewegen, naast het draaien. Door de draaischijf op het matras te plaatsen met de anti-slip op het matras, kan de gebruiker gaan zitten, en zich eerst naar het midden van het bed te verplaatsen, om vervolgens de benen in bed te draaien.

Wanneer de gebruiker voor het verplaatsen naar het midden van het bed hulp nodig heeft, kan bijvoorbeeld een mantelzorger middels de handvatten een handje helpen.

Master Turner Soft Small Glijdeken:
Wanneer de gebruiker naast het in en uit bed komen, ook moeite heeft met op de zij draaien, kan de Master Turner Small glijdeken een betere optie zijn, omdat dit hulpmiddel beide handelingen ondersteunt.

Quick On Stretch & Light Cover:
Bij het hogerop verplaatsen in bed of van de rug op de zij draaien, zet iedere gebruiker o.a. zijn benen in om af te zetten en/of de heup vrij te maken van de ondergrond om te kunnen draaien. Wanneer het loskomen van het matras lastiger wordt, ervaart men weerstand tussen het matras en het lichaam. Met de Quick On Stretch of de Light Cover matras hoes, wordt de wrijving gereduceerd door de inzet van de satijnen laag. Wanneer de gebruiker dan ook zelf een glad nachtjapon of pyjama draait, wordt het draaien vereenvoudigd.

Wanneer men nog wrijving ervaart, kan men er voor kiezen de Light Turner satijnen laken boven op de hoes te leggen, zodat het draaien mogelijk wordt.

En lukt dit niet meer zelfstandig, kan een mantelzorger helpen, zoals op de foto wordt getoond.

Voet Master:
Een hulpmiddel voor meerdere doeleinden. Een steun bij een toiletverhoger om de voeten aan de grond te houden, of juist om de knieën hoger te plaatsen t.o.v. de heupen waarmee de darm beter kan worden geleegd. Of als hulp om beter achterin de rolstoel te komen zitten, of het maken van een lage transfer van rolstoel naar bed.

Auto Slide Seat
Een hulpmiddel om veilig en verantwoord in en uit de auto te stappen. Wanneer je bekend bent met blessures aan (onder)rug, heup of knie of het instappen gaat moeizaam, biedt dit hulpmiddel veiligheid bij het verantwoord in en uit de auto stappen en goed achterin de autostoel te komen zitten en te blijven zitten.
Het hulpmiddel wordt door een goedgekeurd veiligheidsslot gesp bevestigd rond het zitgedeelte van de stoel. En is verkrijgbaar in verschillende maten medium en large.

Ben je al in het bezit van een Turn Master Multi draaischijf, kan deze ook in de auto worden gebruikt voor het in en uit de auto draaien met de riem niet ingesteld om het verplaatsen van voor naar achter te voorkomen.