Skip to main content

Onlangs kreeg ik een vraag van een klant over de levensduur van een glijzeil. Hierover heb ik toen op de linkedin pagina van Solutions2care BV een stukje geschreven, waarop dankbaar werd gereageerd.

Zo ontstond een nieuwe vraag van een persoonlijk begeleider bij Kempenhaeghe over hoe te handelen bij een zeer vervuild glijzeil? Om antwoord op deze vraag te geven is het belangrijk eerst een aantal zaken te willen weten over:

A. het logistieke wasproces
B. de gebruiker
C. preventie infectie en vervuiling

Ad A. het logistieke wasproces
Belangrijk is te weten of de glijzeilen, glijlakens en/of glijdekens in de eigen organisatie worden gewassen of worden uitbesteed naar een wasserette. En/of de wasmachine en -droger voor professioneel gebruik of voor particulier gebruik is. Want hierin zit verschil met betrekking tot temperaturen. Voorbeeld: een professionele droger heeft t.o.v. een particuliere droger een constante temperatuur in de trommel. Dus 40 graden is 40 graden.

Ad. B. de gebruiker
Wordt het product individueel op naam gebruikt of niet? Want bij individueel op naam, kan gekozen worden voor het wassen en drogen op een lage temperatuur. Bij niet individueel op naam, is het goed het product minimaal op 60 graden te wassen.

Ad. C. Infectie preventie en vervuiling

Hoe het vervuilde product te reinigen en te desinfecteren?

Onder reiniging wordt verstaan het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal, om te voorkomen dat micro-organismen zich kunnen handhaven en vermeerderen en worden verspreid.
Onder desinfectie wordt verstaan het verminderen van het aantal micro-organismen (bacteriën, schimmels of virussen) op levenloze oppervlakken, zoals het product.

‘Zeer vervuild’, is interpretabel en kan voor iedereen anders zijn. Om die reden ga ik in op wanneer kies je voor reinigen en/of desinfecteren, en wat is dan nodig!

Het RIVM schrijft:
Desinfectie (met chloor 1000 pm of alcohol 70%) van verpleegartikelen is alleen noodzakelijk als er zichtbaar bloed op aanwezig is.

Grondige reiniging met water en een schoonmaakmiddel dient aan de desinfectie vooraf te gaan. Over het algemeen kan dus met alleen reiniging worden volstaan.

Let op: Glijzeilen, Glijlakens en Glijdekens van Master Care mogen niet met Wasverzachter worden gewassen en in het geval van desinfecteren niet met Chloor of Chloorhoudende producten worden behandeld. Deze middelen beinvloeden de coating en zorgen voor afname van de glij-eigenschappen.

Is er zichtbaar bevuiling door bloed, kunnen de Master Care Producten wel met Alcohol worden gereinigd, zolang het geen bleekmiddel bevat en binnen een pH van 5-9 ligt.

Reinigen:
Vanuit hygiene preventie, zeker ook als het buiten de organisatie wordt gereinigd,  moet er minstens op 60 graden  worden gewassen. Het drogen van producten met glij-eigenschappen moet op lage temperaturen in een wasdroger die constante warmte afgeeft van 40 graden, niet hoger. De voorkeur heeft om de producten aan de lucht te laten drogen.

Tot slot:
Het goed opvolgen van de was- en droogvoorschriften is een behoud van het product t.a.v. de glij-eigenschappen. Om die reden adviseert Solutions2care ook de inzet van de Master Inco Legger. Leverbaar is drie maten, en met dezelfde breedte van de Master Turner Glijdeken.  Dit heeft als voordeel dat bij bevuiling het Glijdeken wordt ontzien, en hierdoor minder frequent gewassen hoeft te worden. De Master Inco Legger wordt dan met regelmaat gewassen.

Méér weten, neem gerust vrijblijvend contact op. We staan u graag te woord.