Skip to main content

De statement van Solutions2Care BV is:

‘Een bijdrage leveren in het onderhouden van #vitale medewerkers door het bieden van oplossingen met de juiste #werkmethoden en de juiste inzet en combinatie van #hulpmiddelen. Hiermee wordt gezond gedrag gestimuleerd en de fysieke overbelasting gereduceerd’.

Zuinig zijn op #zorgprofessionals met minder handen aan bed, vraagt om anders ondersteunen van #ADL activiteiten.

Stel: de opdracht is een client te mobiliseren naar een aantal minuten tot een ochtend, tot de hele dag weer te laten ‘opzitten’. Of een client heeft nog #stafunctie, maar komt moeilijk van lig tot zit, dan kunnen #hulpmiddelen uitkomst zijn om de handeling toch door één zorgprofessional uit te laten voeren. De TurnMaster dient dan bij het zitten als steuntje, zodat de zorgprofessional veilig een stalift kan voorrijden.

In deze twee voorbeelden kan ook gedacht worden aan het bed wat van lig naar zit kan komen (kom ik op terug) of het #flexibele #wentellakensysteem. Dit bestaat uit een plafondlift met twee vaste railen aan het plafond en een traverse rail in beide rails met een plafondcassette. Deze cassette kan zowel van links naar rechts, van boven naar beneden worden verplaatst. Aan dit systeem bevestig je het master care a/s #wentellaken #masterturner. Hiermee kun je dan de client op de rand van het bed laten zitten. Zie filmpje in de kop van het artikel, of via de link: https://youtu.be/mmsG-cRQzZ8

De #fysiotherapie zou zelfs kunnen worden ingezet voor het trainen van rompbalans. Het #zitten met #rompbalans kan zo worden uitgebreid van een paar minuten, naar op de rand van het bed zitten en wat eten en/of drinken. Mogelijk ook interessant voor #ziekenhuizen!

Ook kan, als het zitten veilig is, worden gestart met het van lig naar zit komen met de hoofdsteun omhoog, en de benen uit bed draaien zonder plafondlift. Of het gaan staan. Voor anderen is het een ideaal hulpmiddel bij het tillen van benen in bed, en dan de client goed in bed positioneren.

Deze oplossing kan direct worden ingezet bij organisaties die al werken met #plafondliften met #tweepuntsjukken. Voor #vierpuntsjukken is het mogelijk, alleen wordt dan gewerkt met een #masterturnerE, waarbij veiligheidsclips worden ingezet die geschikt zijn voor paddestoelen met diameter 6.8 – 8.2 mm.

Een andere optie voor op de rand van het bed komen zitten, zijn dus de bedden die van lig naar zit kunnen komen. Dat is zeker mooi als hiermee de zelfredzaamheid van de client wordt onderhouden. Maar zodra er een #zorgprofessional hulp moet bieden, is de vraag of dan zo’n syteem niet #duurkoop is omdat hiermee alleen het van lig naar zit wordt opgelost en voor de overige ADL altijd hulp nodig is.

Wanneer we nu naar #aanschafprijzen kijken, is de inzet van een #flexibelewentellakensysteem net zo duur als een #vast #wentellakensysteem. Verschil? Met het #flexibelewentellakensysteem zet je in op #huidpreventie, #comfortzorg met onderhoud van #zelfredzaamheid en #lichterwerken. Naast #draaien, #hogeropplaatsen #positioneren in zit en lig, kun je ook: #tillen, de plafondlift inzetten als #2ezorgverlener bij #wondzorg #zwachtelen #steunkousaantrekken.

Mijn vraag is dan ook voor het weekend: denk eens na bij het inzetten van hulpmiddelen voor welke verschillende ADL activiteiten zij van betekenis kunnen zijn. Fijn weekend, Trea