Skip to main content

Glijlakens zijn leverbaar in small, medium, en large, en voorzien van een diaveld met satijn. De keuze voor de maatvoering wordt bepaald door de mate van medewerking van de client. Het is dun materiaal wat ook geschikt is voor cliënten die transpireren of bekend zijn met een gevoelige huid.

Het ligt comfortabel, en kan met één laag, de Light Cover matrasovertrek of Quick on stretch matrashoes, worden gebruikt om de zelfredzaamheid van de client te ondersteunen bij het in en uit bed komen en omrollen.

Wanneer deze handelingen moeizaam gaan door beperkte mobiliteit, kan met een extra los boven glijlaken, de Light Turner, worden gewerkt. Dit satijnen draaisysteem minimaliseert de wrijving en risico op weefselschade bij het verplaatsen in bed.

De glijlakens zijn geschikt voor die client, die tijdens de transfer semi-actief of passief zijn en werkt goed tot een gebruikersgewicht van 70 tot 80 kg. Wanneer de client zwaarder is dan neemt, ondanks een goede werkmethode, de fysieke belasting voor de zorgverlener toe. Het gewicht is naast het matras en het was- /droogproces van invloed op de glij-eigenschappen van het systeem.

De Light Turner bovenlaken is voorzien van handgrepen. Glijlakens zijn dan ook zelfstandig door de gebruiker, als manueel door de zorgverlener als met een tillift of plafondlift met tweepuntsjuk toe te passen.

Satijn is 30% minder glad dan Nylon bij aanvang. Een bepaalde mate van medewerking van de zorgvrager is dan ook meegenomen. Is er weinig tot geen medewerking van de zorgverlener te verwachten, speelt het gewicht een belangrijke rol.